ALOITA ESTA-HAKEMUKSENI   Nuoli

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET


Mikä ESTA on?


ESTA on Electronic System for Travel Authorization: yhteinen, verkkopohjainen ohjelma jota hallinnoi Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden osaston tulli- ja rajavartiosto.

ESTAn avulla tehdään esitutkintaa matkustajille, jotka suunnittelevat lyhytkestoista matkaa Yhdysvaltoihin Visa Waiver-ohjelman kautta (90 päivää tai sitä lyhyemmät matkat, liike- tai lomamatkat). Tutkinnalla varmistetaan, etteivät vierailijat ole uhka turvallisuudelle tai lainvalvonnalle. ESTA otettiin käyttöön, jotta voidaan vastata Amerikan lain vaatimiin turvallisuusmääräyksiin Visa Waiver-ohjelman puitteissa.

ESTA otettiin käyttöön 1.8.2008 ja se tuli pakolliseksi kaikille matkustajille, jotka saapuvat maahan Visa Waiver-ohjelman alaisista maista 12.1.2009 jälkeen.


Miten voin tehdä ESTA-hakemuksen?


Voit hakea ESTA-auktorisointia osoitteessa website. Seuraa ohjeita ja vastaa kysymyksiin meidän lomakkeellamme, voidaksesi tehdä hakemuksen.

Tarvitset seuraavat tiedot tehdäksesi ESTA hakemuksen, passin tiedot, historiasi tarttuvien tautien osalta, rikosrekisteriote (jos on), käyttämäsi muut nimet, aiemmat viisumit Yhdysvaltoihin, vanhempiesi nimet, syntymäpaikka, henkilötunnus, yhteystiedot ja luottokorttinumero.


Mitä ESTA-auktorisointi tarkoittaa?


ESTA-auktorisoituna olet oikeutettu matkustamaan Visa Waiver-ohjelman alaisena, mutta et välttämättä pääse Yhdysvaltoihin. Pääsy Yhdysvaltoihin perustuu tulli- ja rajavartioston päätökseen saapuessasi maahan.


Kuka on oikeutettu mukaan ESTA-ohjelmaan?


Visa Waiver-ohjelman alaisten maiden asukkaat, jotka suunnittelevat matkustamista Yhdysvaltoihin meriteitse tai lentäen, ovat oikeutettuja käyttämään ESTA-ohjelmaa.

Matkustamisen tulee tapahtua hyväksytyn kuljetusliikkeen kautta. Matkustajilla tulee olla voimassa oleva passi ja meno-paluu-lippu, jonka päätepiste on Yhdysvaltojen ulkopuolella, ollakseen oikeutettuja ESTA-ohjelmaan. Jokaisen matkustajan tulee hakea ESTA-auktorisointia. Tämä koskee myös alle 18-vuotiaita lapsia ja muita Visa Waiver-ohjelman ehtojen alaisia matkustajia (esim. Varmistaen, että passisi ei mene vanhaksi kuuden kuukauden aikana Yhdysvalloista poistuttuasi).

Visa Waiver-ohjelma (ja sen kautta ESTA-ohjelma) on mahdollinen seuraavien maiden kansalaisille: Andorra, Australia, Itävalta, Belgia, Brunei, Chile, Tsekki, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Islanti, Irlanti, Italia, Japani, Latvia, Lichtenstein, Liettua, Luxembourg, Malta, Monaco, Alankomaat, Uusi Seelanti, Norja, Portugali, San Marino, Singapore, Slovakia, Slovenia, Etelä-Korea, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Taiwan, ja Yhdistynyt Kuningaskunta.


Tarvitseeko minun hakea ESTAa, jos olen Visa Waiver-ohjelman maan kansalainen ja...?


…Minulla on pitkäaikainen oleskelulupa Yhdysvalloissa? Ei
…Minulla on kaksoiskansalaisuus Yhdysvalloissa? Ei, kansalaisten tulee käyttää amerikkalaista passiaan saapuessaan Yhdysvaltoihin.
…Olen siirtolaisena Kanadassa ja matkustan Yhdysvaltoihin maateitse? Ei
…Olen siirtolaisena Kanadassa ja matkustan Yhdysvaltoihin meri- tai lentoteitse? Kyllä
…Minulla on pitkäaikainen oleskelulupa Yhdysvalloissa? Jos matkustat käyttäen VW-ohjelman passiasi ja VW-ohjelmaa, kyllä. Jos matkustat ei VW-ohjelman alaisella passillasi, et ole oikeutettu hakemaan ESTA-auktorisointia.
…Minulla on voimassa oleva viisumi? Ei
…Matkustan Yhdysvaltoihin maateitse Kanadasta tai Meksikosta ja minulla on vihreä I-94-kortti? Ei
…Matkustan Yhdysvaltoihin meri- tai lentoteitse Kanadasta tai Meksikosta? Kyllä
…Matkustan vain Yhdysvaltojen läpi, enkä jää sinne oleskelemaan? Kyllä
…Olen alle 18-vuotias lapsi Visa Waiver-ohjelman alaisesta maasta? Kyllä
…Matkustan lyhyeksi ajaksi Neitsytsaarille tai Puerto Ricoon? Kyllä

Koska minun tulisi hakea ESTA-auktorisointia?


On järkevää hakea ESTA-auktorisointia heti, kun olet tehnyt päätöksen matkustamisesta Yhdysvaltoihin Visa Waiver-ohjelman alaisena, mutta voit hakea aina 72 tuntia ennen matkapäivää. Sinun ei tarvitse tietää matkustusaikatauluasi tai majoituspaikkaasi hakiessasi.

Mikäli haet ajoissa ja ESTA ehtii mennä umpeen Yhdysvalloissa ollessasi, et saa sakkoa. Voit edelleen palata lähtömaahasi suunnitelmien mukaan.


Koska saan tiedon ESTA-hakemukseni hyväksymisestä?


Suurimmaksi osaksi ESTA-hakemusten tulokset ovat saatavilla välittömästi (minuutin sisällä). Tarkista kuitenkin hakemuksesi tila sähköpostissai. Lähetämme ESTA-numeron asiakkaille sähköpostilla.


Mitä teen, jos unohdan hakemusnumeroni?


Sivustollamme on sivu nimeltä 'Vahvista/Tarkista ESTA Status', jolla voit pyytää ESTA-numerosi lähettämistä hakemuksessa antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Täytä vain täällä oleva lomake page.


Voinko tehdä hakemuksen toisen henkilön puolesta tai pyytää jotakuta hakemaan puolestani?


Voit hakea toisen henkilön puolesta tai pyytää jotakuta hakemaan puolestasi, mutta lopulta matkustava henkilö on vastuussa ESTA-hakemuksessa mainittujen tietojen oikeellisuudesta.


Voinko lähettää ESTA-hakemukset koko ryhmän puolesta?


Ryhmähakemusten tekeminen on helppoa: Kun olet lähettänyt oman hakemuksesi— täytä hakemuslomakkeeseen uuden hakijan tiedot. Klikkaa nappulaa, josta voit tehdä uuden hakemuksen 'Kiitos-sivulla'.


Voinko oikaista ESTA-hakemuksen tietoja, mikäli teen virheen?


Virheen sattuessa joitakin tietoja ESTA-hakemuksessasi voidaan oikaista: sähköpostiosoite, puhelinnumero ja matkustustiedot. Passitietoja ei voi muuttaa. Ole siis tarkka täyttäessäsi hakemusta.


Kuinka kauan ESTA-auktorisointi on voimassa?


ESTA-auktorisointi on voimassa kunnes passisi vanhenee tai kaksi vuotta päivästä, jolloin matkustat (aikaisempi päivä).


Mitä teen, jos ESTA-auktorisointini hylätään?


Mikäli hakemuksesi hylätään, voit edelleen matkustaa Yhdysvaltoihin, mutta sinun täytyy hakea viisumia Yhdysvaltain suurlähetystöstä tai konsulaatista.


Kuinka monta kertaa voin matkustaa Yhdysvaltoihin ESTA-auktorisoinnin saatuani?


ESTA-auktorisoinnin saatuasi voit sen voimassaolon aikana matkustaa Yhdysvalloissa rajattomasti.


Mikäli sain ESTA-auktorisointini ennen vuotta 2014, jonka jälkeen vaaditaan lisätietoja, tuleeko minun tehdä hakemus uudelleen?


Ei, kaikki tämänhetkiset ESTA-auktorisoinnit ovat voimassa, mutta lisätiedot vaaditaan nykyisen auktorisoinnin päättyessä.


Mitä ESTA-dokumentteja minun tulee ottaa mukaan matkustaessani Yhdysvaltoihin?


Ennen kuin matkustat Yhdysvaltoihin, on tärkeää, että tulostat ESTA-numerosi, jonka sait pdf-tiedostona. Pidä se mukanasi matkustaessasi. Yhdysvaltain rajaviranomaisilla on tieto sähköisenä, mutta lentoyhtiösi saattaa vaatia tulosteen kirjautuessasi lennolle.


Milloin minun tulee hakea ESTA-auktorisointia uudelleen?


Mikäli ESTA-auktorisointisi vanhenee ja haluat matkustaa Yhdysvaltoihin, voit uusia auktorisoinnin lähettämällä uuden hakemuksen koska tahansa. Valitettavasti ESTA-auktorisointeja ei voi toistaiseksi uusia.

Muutoin, sinun tulisi hakea uutta ESTA-auktorisointia, mikäli

  • Saat uuden passin;
  • Nimesi vaihtuu mistä tahansa syystä;
  • Muutat sukupuolesi;
  • Muutat asuinmaatasi;
  • Laillinen asemasi muuttuu (esimerkiksi olet osallisena useissa rikoksissa tai sairastut tarttuvaan tautiin).

 

 

Tätä verkkosivustoa toimittaa yksityinen yritys, jola ei ole yhteyttä Yhdysvaltojen hallitukseen.