ZAČNI APLIKACIJO ESTA   Puščica

POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA


Kaj je ESTA?


ESTA pomeni elektronski sistem za odobritev potovanj: skupni, spletni program, ki ga upravljata carinska in mejna služba in ministrstvo za domovinsko varnost.

ESTA predhodno pregleda potnike, ki načrtujejo kratkotrajno potovanje v Združene države znotraj Visa Waiver programa (potovanja v trajanju 90 dni ali manj, poslovno ali zasebno), s čimer zagotovi, da potniki ne predstavljajo tveganja za varnost. ESTA je bila uvedena ob doseganju ameriških zakonskih zahtev, s čimer se poveča varnost VWP.

ESTA je bila uvedena 1. avgusta 2008 in 12. januarja 2009 postala obvezna za vse potnike, ki prihajajo iz držav znotraj Visa Waiver programa.


Kako lahko zaprosim za ESTA?


Za ESTA avtorizacijo lahko zaprosite na naši spletni strani. Sledite navodilom in odgovorite na vprašanja v našem prijavnem obrazcu, da ustvarite svojo aplikacijo.

Podatki, ki jih boste potrebovali za vašo aplikacijo ESTA , vključujejo podatke o vašem potnem listu; zgodovino nalezljivih bolezni; kriminalno preteklost, v kolikor obstaja; vsakršna druga osebna imena ali vzdevke; vašo zgodovino glede vizumov za Združene države; imena staršev; rojstni kraj; osebno matično številko, v kolikor obstaja; kontaktne podatke; številko kreditne kartice.


Kaj pomeni ESTA avtorizacija?


V kolikor prejmete ESTA avtorizacijo, to pomeni, da izpolnjujete pogoje za potovanje znotraj Visa Waiver programa, vendar to ne pomeni nujno, da imate dovoljenje za potovanje v Združene države. Vstop v Združene države temelji na pregledu s strani uradnika carinske in mejne službe, ko se izkrcate v Združenih državah.


Kdo izpolnjuje pogoje za program ESTA?


Državljani držav znotraj Visa Waiver programa, ki načrtujejo vstop v Združene države po zraku ali morju, izpolnjujejo pogoje za uporabo programa ESTA.

Potovati morate z odobrenim prevoznikom. Potniki morajo imeti veljavni potni list in povratno vozovnico, s katero se potovanje zaključi zunaj Združenih držav, v kolikor želijo izpolnjevati pogoje za ESTA. Vsak potnik mora zaprositi za dovoljenje, vključno z mladoletnimi osebami pod 18 let, in izpolnjeni morajo biti vsi pogoji Visa Waiver programa (zagotoviti morate na primer, da se veljavnost potnega lista ne izteče v roku šestih mesecev od vašega načrtovanega povratka iz Združenih držav).

Visa Waiver program (in z njim program ESTA) je na voljo državljanom Andore, Avstralije, Avstrije, Belgije, Bruneja, Čila, Češke, Danske, Estonije, Finske Francije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Islandije, Irske, Italije, Japonske, Latvije, Lihtenštajna, Litve, Luksemburga, Malte, Monaka, Nizozemske, Nove Zelandije, Norveške, Portugalske San Marina, Singapurja, Slovaške, Slovenije, Južne Koreje, Španije, Švedske, Švice, Tajvana in Združenega kraljestva.


Ali moram zaprositi za dovoljenje ESTA, če sem državljan države, vključene v program za odpravo vizumov (Visa Waiver program) in:


…sem tudi zakonit rezident Združenih držav? Ne
…imam tudi dvojno državljanstvo (državljanstvo ZDA)? Ne – državljani morajo uporabiti svoj ameriški potni list, ko vstopajo v Združene države.
…sem tudi rezident Kanade, ki potuje v Združene države po kopnem? Ne
…sem tudi rezident Kanade, ki potuje v Združene države po morju ali zraku? Da
…sem tudi zakonit rezident Združenih držav? V kolikor letite z vašim VWP potnim listom in uporabljate VWP, da. V kolikor potujete s potnim listom, ki ni VWP, in vizumom, ne izpolnjujete pogojev za ESTA.
…imam v času potovanja veljavni vizum? Ne
…potujem v Združene države po kopnem preko Kanade ali Mehike z obrazcem I-94? Ne
…potujem v Združene države po morju ali zraku preko Kanade ali Mehike? Da
…le prehajam skozi Združene države, kjer ne bom ostal? Da
…sem mladoletna oseba, stara manj kot 18 let in potujem znotraj VWP? Da
…potujem v Združene države, na Deviške otoke ali Portoriko za kratkoročno bivanje? Da

Kdaj moram zaprositi za ESTA avtorizacijo?


Takoj ko se odločite za potovanje v Združene države znotraj Visa Waiver programa, je dobro, da zaprosite za svojo ESTA avtorizacijo, lahko pa zanjo zaprosite tudi 72 ur pred potovanjem. Preden zaprosite za ESTA avtorizacijo, ni potrebno, da imate urejeno potovanje ali nastanitev.

V primeru, da zaprosite za ESTA dovoljenje predčasno in vaša ESTA poteče, medtem ko ste še vedno v Združenih državah, ni nobenih kazni: Še vedno lahko odpotujete nazaj v svojo državo, kot ste načrtovali.


Kdaj prejmem povratno informacijo o moji aplikaciji ESTA?


V večini primerov so rezultati vaše aplikacije ESTA na voljo skoraj takoj (v minuti). Vendar pa boste morali v predalu svoje elektronske pošte preveriti status vaše aplikacije. Strankam po elektronski pošti pošljemo njihovo ESTA številko.


Kaj naj storim, če pozabim številko svoje aplikacije?


Na naši spletni strani imamo stran z imenom 'Potrdi/preveri status ESTA', kjer lahko zaprosite, da vam vašo ESTA številko pošljemo na vaš elektronski naslov, ki ste ga uporabili za aplikacijo. Izpolniti morate le prijavni obrazec: page.


Ali lahko oddam vlogo za drugo osebo in ali lahko tretja oseba vlogo odda zame?


Vlogo lahko oddate za drugo osebo in tretja oseba lahko vloži vašo aplikacijo v vašem imenu, vendar je konec koncev oseba, ki potuje, odgovorna za resničnost in popolnost podatkov, posredovanih v aplikaciji ESTA.


Ali lahko vložim aplikacije ESTA za celotno skupino ljudi?


Skupinske aplikacije so prav tako preproste: Po predložitvi vaše aplikacije – preprosto ponovno izpolnite prijavni obrazec z novimi podatki prosilca. Kliknite gumb za predložitev nove aplikacije na strani 'Thank You’.


Ali lahko popravim podatke na aplikaciji ESTA, če sem se zmotil?


V primeru napak lahko popravite le določene podatke na vaši aplikaciji ESTA: elektronski naslov, telefonsko številko in informacije o potovanju. Spreminjati ne morete nobenih podatkov o potnem listu. To pomeni, da morate biti pri izpolnjevanju prijavnega obrazca zelo natančni.


Kako dolgo je ESTA avtorizacija veljavna?


ESTA avtorizacija je veljavna do veljavnosti vašega potnega lista ali dve leti od datuma odobritve potovanja, pri čemer velja zgodnejši datum.


Kaj lahko storim, če moja ESTA avtorizacija ni bila odobrena?


V kolikor je vaša aplikacija zavrnjena, lahko še vedno potujete v Združene države, vendar morate zaprositi za vizum na veleposlaništvu ali konzulatu Združenih držav.


Kolikokrat lahko vstopim v Združene države s svojo ESTA avtorizacijo?


Vaša ESTA avtorizacija vam omogoča neomejeno število vstopov v Združene države, v kolikor je slednja veljavna.


Če sem svojo ESTA avtorizacijo pridobil, preden so bile v letu 2014 potrebne dodatne informacije, moram ponovno zaprositi za dovoljenje ESTA?


Ne. Vse trenutne ESTA avtorizacije bodo ostale veljavne, dodatne informacije pa se bodo zahtevale po izteku trenutne avtorizacije.


Katere ESTA dokumente moram imeti s seboj, ko potujem v Združene države?


Pred potovanjem v Združene države je pomembno, da iztiskate svojo ESTA številko, ki ste jo prejeli v datoteki PDF in katero morate imeti med prevozom pri sebi. Mejni uradniki Združenih držav bodo imeli elektronski zapis vašega dovoljenja ESTA, letalska družba ali letalski prevoznik pa lahko od vas zahteva izpis, ko se boste prijavljali za let.


Kdaj moram ponovno zaprositi za ESTA avtorizacijo?


V kolikor vaša ESTA avtorizacija poteče in želite potovati v Združene države, jo lahko kadarkoli obnovite s predložitvijo nove aplikacije. Na žalost trenutno ESTA avtorizacije nimajo postopka obnovitve.

Sicer morate za novo ESTA avtorizacijo zaprositi, če ste:

  • prejeli nov potni list;
  • iz kateregakoli razloga spremenili svoje ime;
  • spremenili svoj spol;
  • spremenili svojo državo državljanstva;
  • spremenili svoj pravni položaj (na primer pri obsodbi zaradi večkratnih zločinov ali ob diagnozi prenosljive bolezni).

 

 

Spletno stran upravlja zasebno podjetje, ki ni povezano z vlado Združenih držav.