START MIN ESTA-SØKNAD   Pil

OFTE STILTE SPØRSMÅL


Hva er ESTA?


ESTA står for Electronic System for Travel Authorization: et felles web-basert program administrert av Customs and Border Protection og Department of Homeland Security.

ESTA før-scanner reisende som planlegger kortsiktig reise til USA under Visa Waiver-programmet (forretnings- eller fritidsreise på 90 dager eller mindre) for å sjekke at de ikke er en risiko for sikkerheten eller rettsmyndighetene. Dette ble iverksatt for å møte amerikansk lov og for å øke sikkerheten i VWP.

ESTA ble implementert 1. august 2008, og ble obligatorisk den 12. januar 2009 for alle reisende som kommer fra Visa Waiver Program land.


Hvordan søker jeg om ESTA?


Du kan søke om ESTA autorisasjon på vår nettside. Følg instruksjonene og svar på spørsmålene som stilles i vårt søknadsskjema for å sende din søknad.

Nødvendig informasjon for å sende en ESTA søknad inkluderer dine passopplysninger; historie om smittsom sykdom; kriminell historie, hvis noen; andre navn som brukes eller aliaser; din historie om visum adgang til USA; foreldres navn; fødeby; fødselsnummer, hvis et; kontaktinformasjon; og et kredittkortnummer.


Hva menes med en ESTA-autorisasjon?


Hvis du mottar en ESTA-autorisasjon, betyr det at du er kvalifisert til å reise under Visa Waiver-programmet, men det betyr ikke nødvendigvis at du vil få adgang til USA. Adgang til USA er basert på inspeksjon av en Customs and Border Protection Officer når du ankommer USA.


Hvem er kvalifisert for ESTA-programmet?


Borgere av Visa Waiver Program land som planlegger å reise inn i USA med fly eller båt, er kvalifisert til å bruke ESTA-programmet.

Reisen må være med en godkjent operatør. Reisende må ha et gyldig pass og en tur-retur billett med retur som ender utenfor USA for å være kvalifisert for ESTA. Alle reisende må søke, inkludert mindreårige barn under 18 år, og alle kvalifikasjonskrav for Visa Waiver-programmet (som å sørge for at passet ikke utløper mindre enn seks måneder etter planlagt returdato fra USA) må oppfylles.

Visa Waiver-programmet (og gjennom det ESTA-programmet) er tilgjengelig for innbyggerne i Andorra, Australia, Østerrike, Belgia, Brunei, Chile, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Island, Irland, Italia, Japan, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, New Zealand, Norge, Portugal, San Marino, Singapore, Slovakia, Slovenia, Sør-Korea, Spania, Sverige, Sveits, Taiwan og Storbritannia.


Må jeg søke om ESTA hvis jeg er statsborger i et VWP land og ...?


…Jeg også er lovlig fast bosatt i USA? Nei
…Jeg også har et dobbelt statsborgerskap med amerikansk statsborgerskap? Nei - borgere må bruke sitt amerikanske pass når de reiser inn i USA.
…Jeg også er en «landed immigrant», innvandrer, i Canada, og reiser til USA til lands? Nei
…Jeg også er en «landed immigrant», innvandrer, i Canada, og reiser til USA til sjøs eller med fly? Ja
…Jeg også er lovlig fast bosatt i USA? Hvis du flyr under ditt VWP-pass og bruker VWP, ja. Hvis du ikke reiser på VWP-pass og visum, er du ikke kvalifisert for ESTA.
…jeg har gyldig visum når jeg skal reise? Nei
…Jeg reiser til USA over landegrensen via Canada eller Mexico, under et grønt I-94 kort? Nei
…Jeg reiser til USA over landegrensen via Canada eller Mexico? Ja
…Jeg reiser via USA, i transitt, og skal ikke bo der? Ja
…Jeg er mindreårig under 18 år som reiser under VWP? Ja
…Jeg er på reise for et kortvarig opphold til De amerikanske Jomfruøyene eller Puerto Rico? Ja

Når bør jeg søke om ESTA-autorisasjon?


Så snart du bestemmer deg for å reise til USA under Visa Waiver Programmet, er det fornuftig å søke om ESTA autorisasjon, men man kan søke opp til 72 timer før avreise. Du trenger ikke å forplikte deg til reiseopplysninger eller innkvartering før du søker.

Det er ingen straff hvis du søker tidlig og din ESTA utløper mens du fortsatt er i USA: Du kan fortsatt reise til ditt opprinnelsesland som planlagt.


Når vil jeg få svar på min ESTA-søknad?


Vanligvis vil resultatene på ESTA-søknaden være tilgjengelig omtrent umiddelbart (innen et minutt). Men du må sjekke din innboks for å se status på søknaden din. Vi sender en e-post med ESTA-nummer til alle våre kunder.


Hva gjør jeg hvis jeg glemmer søknadsnummeret mitt?


På vår hjemmeside har vi en side som kalles 'Bekreft/Sjekk ESTA status', hvor du kan søke om å få ditt ESTA-nummer sent til den epostadressen som er knyttet til din søknad. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut søknadsskjemaet som etterfølger denne siden.


Kan jeg søke for en annen person eller kan en tredjepart søke for meg?


Du kan søke for en annen person, eller en tredjepart kan sende inn en søknad på vegne av deg. Men til syvende og sist, er det den reisende personen som er ansvarlig for at informasjonen på ESTA-søknaden er korrekt og fullstendig.


Kan jeg sende inn ESTA-søknader for en hel gruppe?


Det er også enkelt å sende inn gruppesøknader: Når du har sendt inn søknaden, trenger du bare å fylle ut skjemaet på nytt med nye detaljer om søkeren. Bare klikk på knappen som ber deg om å sende inn en ny søknad på 'Takk-siden'.


Kan jeg korrigere informasjonen på ESTA-søknaden hvis jeg gjør en feil?


I tilfeller av feil, kan kun enkelte av opplysningene i ESTA-søknaden endres: din e-postadresse, telefonnummer og din reiseinformasjon. Pass-relatert informasjon kan ikke endres. Dette betyr at du må være nøye når du fyller ut søknadsskjemaet.


Hvor lenge varer en ESTA-autorisasjon?


En ESTA-autorisasjon gjelder frem til passet utløper eller for to år fra den datoen når du er godkjent for innreise (avhengig av hvilken dato som kommer først).


Hva gjør jeg hvis jeg ikke blir godkjent for ESTA-autorisasjon?


Hvis søknaden din blir avslått, kan du fortsatt reise til USA, men du må søke om visum gjennom en amerikansk ambassade eller et konsulat for å kunne reise?


Hvor mange ganger kan jeg reise inn i USA på min ESTA-autorisasjon?


Din ESTA-autorisasjon tillater deg ubegrenset med innreiser til USA, forutsatt at den fortsatt er gyldig.


Hvis jeg kjøpte min ESTA-autorisasjon før ytterligere informasjon ble nødvendig i 2014, trenger jeg å søke om ESTA på nytt?


Nei; alle aktuelle ESTA-autorisasjoner vil være gyldige, men ekstra informasjon vil bli forespurt når den gjeldende autorisasjonen utløper.


Hvilke ESTA-dokumenter må jeg ta med for å reise til USA?


Før du reiser til USA, er det viktig å skrive ut ESTA-nummerer som du har mottatt i en PDF-fil og ta det med deg i transitt. Grensetjenestemennene i USA vil ha en elektronisk registrering av din ESTA-autorisasjon, men flyselskapet eller operatøren kan kreve en utskrift når du sjekker inn for flyreisen.


Når må jeg søke om ESTA-autorisasjon?


Hvis din ESTA-autorisasjon utløper og du ønsker å reise til USA, kan du når som helst fornye den ved å sende inn en ny søknad. I dag tilbys det ikke fornyelsesprosesser av ESTA-autorisasjoner.

Du må også søke om en ny ESTA-autorisasjon dersom du:

  • Får et nytt pass;
  • Bytter navn, uansett grunn;
  • Bytter kjønn;
  • Endrer statsborgerskap;
  • Endrer din juridiske situasjon (f. eks: du er dømt for flere forbrytelser eller er diagnostisert med en smittsom sykdom).

 

 

Dette nettstedet drives av et privat selskap, og er ikke tilknyttet amerikanske myndigheter.