ESTA KÉRELEM ELINDÍTÁSA   Nyíl

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Mi az az ESTA?


Az ESTA az Elektronikus Beutazás-engedélyezési Rendszer rövidítése, mely egy közös, webalapú program, melyet az Amerikai Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Irodája és Belbiztonsági Minisztériuma tart fenn.

Az ESTA a vízummentességi program keretében előszűri azokat az utazókat, akik rövid idejű (maximum 90 napig terjedő, üzleti vagy turisztikai célú) látogatást terveznek az Egyesült Államokba, hogy meg lehessen győződni arról, hogy nem jelentenek biztonsági vagy rendvédelmi kockázatot. Úgy lépett érvénybe, hogy megfeleljen az amerikai törvényes követelményeknek, valamint növelje a vízummentességi program biztonságosságát.

Az ESTA-t 2008. augusztus 1-én vezették be, és 2009. január 12-én lett kötelező minden olyan utazó számára, akik a vízummentességi programba tartozó országokból érkeznek.


Hogyan lehet megigényelni az ESTA-t?


A weboldalunkon kérvényezheti az ESTA engedélyt. Kövesse az utasításokat, és válaszoljon a kérelem űrlapján található kérdésekre, hogy elküldje a jelentkezését.

Az ESTA kérelem benyújtásához szükséges információk közé tartoznak a következők: útlevél adatai, fertőző betegséggel kapcsolatos kórelőzmény, büntetett előélet (adott esetben), minden egyéb használatban lévő név vagy álnév, az Egyesült Államokba szóló vízummal kapcsolatos előzmények, a szülők neve, születési hely, nemzetközi azonosítószám (ha van), kapcsolattartási adatok és bankkártyaadatok.


Mit jelent az ESTA engedély?


Ha ESTA engedélyt kap, az azt jelenti, hogy a megfelel a vízummentességi program követelményeinek, de ez nem feltétlenül jár azzal, hogy bebocsátást fog nyerni az Egyesült Államokba. Az Egyesült Államokba történő bebocsátás az Amerikai Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Irodájának tisztségviselője által végzett ellenőrzésen alapul, melyre akkor kerül sor, amikor az országba érkezik.


Ki jogosult részt venni az ESTA programban?


Az ESTA programot a vízummentességi program országainak állampolgárai vehetik igénybe, akik légi vagy tengeri úton terveznek az Egyesült Államok területére lépni.

Az utazásnak jóváhagyott szállítmányozó által kell történnie. Az utazóknak érvényes útlevéllel és körutazásra szóló jeggyel kell rendelkezniük, továbbá az utazásuk végpontjának az Egyesült Államokon kívül kell lennie ahhoz, hogy jogosultak legyenek az ESTA-ra. Minden utasnak kérelmet kell benyújtania, beleértve a 18 év alatti kiskorúakat is, és a vízummentességi program minden jogosultsági feltételének (például az útlevél nem járhat le az Egyesült Államokból tervezett visszautazást követő hat hónapon belül) meg kell felelni.

A vízummentességi program (és azon keresztül az ESTA program) a következő országok állampolgárai számára érhető el: Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Portugália, San Marino, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Svájc, Tajvan és Egyesült Királyság.


Szükséges kérelmeznem az ESTA-t, ha a vízummentességi programba tartozó ország állampolgára vagyok, továbbá...?


…az Egyesült Államok törvényes, állandó lakosa vagyok Nem
…kettős állampolgár vagyok amerikai állampolgársággal Nem – az állampolgároknak az amerikai útlevelüket kell használniuk, amikor az Egyesült Államok területére lépnek.
…kanadai letelepedési engedéllyel rendelkezem, és szárazföldön utazom az Egyesült Államokba Nem
…kanadai letelepedési engedéllyel rendelkezem, és vízen vagy levegőben utazom az Egyesült Államokba Igen
…az Egyesült Államok törvényes, állandó lakosa vagyok Ha a vízummentességi program keretében kapott útlevelével és a vízummentességi programot használva utazik, akkor igen. Ha nem a vízummentességi program keretében kapott útlevelével és vízumával utazik, akkor nem jogosult az ESTA-ra.
…érvényes vízummal rendelkezem az utazás idejére Nem
…szárazföldön utazom az Egyesült Államokba Kanadán vagy Mexikón keresztül I-94-es zöldkártyával Nem
…vízen vagy levegőben utazom az Egyesült Államokba Kanadán vagy Mexikón keresztül Igen
…csak átutazom az Egyesült Államokon, és nem maradok ott Igen
…18 év alatti kiskorú vagyok, aki a vízummentességi program keretében utazik Igen
…rövid idejű látogatást tervezek az Amerikai Virgin-szigetekre vagy Puerto Ricóba Igen

Mikor érdemes ESTA engedélyért folyamodnom?


Amint úgy dönt, hogy a vízummentességi program keretében utazik az Egyesült Államokba, bölcs dolog azonnal ESTA engedélyért folyamodni, azonban legalább az utazás időpontja előtt 72 órával be kell nyújtania a kérelmét. Nem szükséges már a kérelmezés előtt utazási tervvel vagy szállással rendelkeznie.

Nem részesül büntetésben, ha korán igényli meg a kérelmet, és lejár az ESTA-ja, miközben az Egyesült Államokban tartózkodik: Ettől függetlenül továbbutazhat az anyaországába.


Mikor kapok visszajelzést az ESTA kérelmemről?


A legtöbb esetben az ESTA kérelem eredménye szinte azonnal elérhetővé válik (egy percen belül). Ugyanakkor ellenőriznie kell a kérelme státuszát az e-mailes postafiókjában is. E-mailben küldjük el az ügyfeleinknek az ESTA számot.


Mit tegyek, ha elfelejtettem a kérelmem számát?


Található a honlapunkon egy „ESTA státusz ellenőrzése/megerősítése” nevű oldal, ahol kérheti az ESTA száma elküldését a kérelméhez társított e-mail címre. Mindössze annyit kell tennie, hogy kitölti az ennek az oldalnak az alján található igénylőlapot.


Benyújthatom más nevében a kérelmet, vagy igényelhet kérelmet egy harmadik fél a nevemben?


Lehetőség van arra, hogy más nevében nyújtson be kérelmet, vagy egy harmadik fél igényeljen kérelmet az Ön részére, azonban végül az utazó személy felelőssége az, hogy az ESTA kérelmen szereplő információk a valóságnak megfelelőek és teljesek legyenek.


Benyújthatom az ESTA kérelmet egy teljes csoport számára?


A csoportos kérelmek szintén egyszerűen működnek: A kérelme benyújtása után egyszerűen töltse ki újra a kérelmezési űrlapot az új kérelmező adataival. Nincs más dolga, mint rákattintani az új kérelem elküldését lehetővé tévő gombra a köszönőoldalon.


Kijavíthatom az ESTA kérelmen szereplő információkat, ha elrontottam valamit?


Hiba esetén csak az ESTA kérelmen lévő bizonyos információkat lehet helyesbíteni: e-mail cím, telefonszám és az utazással kapcsolatos adatok. Az útlevélre vonatkozó információkat nem lehet módosítani. Ez azt jelenti, hogy pontosnak kell lennie a kérelmezési űrlap kitöltésekor.


Mennyi ideig jó az ESTA engedély?


Az ESTA engedély az útlevél lejárati dátumáig vagy az utazáshoz kapott jóváhagyástól számított két évig érvényes (amelyik dátum hamarabb következik be).


Mi a teendő, ha nem kapok ESTA engedélyt?


Ha megtagadják a kérelemét, továbbra is van lehetősége az Egyesült Államokba utazni, azonban ehhez vízumot kell igényelnie az Egyesült Államok nagykövetségén vagy konzulátusán.


Hányszor léphetek az Egyesült Államok területére az ESTA engedéllyel?


Az ESTA engedély az érvényességi ideje alatt korlátlan számú belépésre jogosít az Egyesült Államok területére.


Ha még azelőtt szereztem ESTA engedély, mielőtt 2014-ben további információkra lett volna hozzá szükség, újra be kell nyújtanom a kérelmet?


Nem. Minden aktuális ESTA engedély érvényben marad, azonban további információkat kell rendelkezésre bocsátania, amikor a jelenlegi engedély lejár.


Milyen ESTA dokumentumokat kell magammal vinnem, amikor az Egyesült Államokba utazom?


Mielőtt útnak indulna az Egyesült Államokba, fontos kinyomtatnia a PDF-ben kapott ESTA számot, és azt magánál tartani útközben. Az Egyesült Államok határőrei rendelkezni fognak az ESTA engedélye elektronikus másolatával, ugyanakkor a légitársasága vagy szállítója elkérheti a másolatot, amikor becsekkol a repülőre.


Mikor kell újra kérelmeznem az ESTA engedélyt?


Ha lejár az ESTA engedélye, és az Egyesült Államokba kíván utazni, bármikor megújíthatja az engedélyét egy új kérelem benyújtásával. Sajnos az ESTA engedélyekre vonatkozóan jelenleg nincs érvényben megújítási folyamat.

Egyéb esetben új ESTA engedélyt kell igényelnie amennyiben:

  • Új útlevelet kap;
  • Bármilyen okból nevet változtat;
  • Megváltoztatja a nemét;
  • Változik az országa vagy állampolgársága;
  • Megváltozik a jogi helyzete (például több bűncselekmény elkövetése miatt elítélik, vagy fertőző betegséggel diagnosztizálják).

 

 

Ezt a weboldalt egy magáncég üzemelteti, mely nem áll kapcsolatban az Egyesült Államok kormányával.