ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ESTA   Βέλος

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Τι είναι το ESTA;


Η λέξη ESTA είναι τα αρχικά των Αγγλικών λέξεων Electronic System for Travel Authorization, δηλαδή Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας. Είναι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζονται από κοινού η Υπηρεσία Τελωνειακής και Συνοριακής Ασφάλειας και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το σύστημα ESTA προεγκρίνει τους ταξιδιώτες εκείνους που σχεδιάζουν ένα σύντομο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια του προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (ταξίδια συντομότερα των 90 ημερών για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό) με σκοπό να διασφαλίσει ότι αυτοί δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή την επιβολή του νόμου. Το ESTA τέθηκε σε εφαρμογή για να καλύψει τις απαιτήσεις της Αμερικανικής νομοθεσίας και για να ενισχύσει την ασφάλεια του προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP).

Το ESTA τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου 2008 και έχει καταστεί υποχρεωτικό από τις 12 Ιανουαρίου 2009 για όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες με πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα.


Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση για ESTA;


Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας για χορήγηση ESTA στην ιστοσελίδα μας. Ακολουθήστε τις οδηγίες και απαντήστε στις ερωτήσεις που υπάρχουν στο έντυπο της αίτησης για να συμπληρώσετε την αίτησή σας.

Οι πληροφορίες που θα χρειαστείτε για να υποβάλετε μια αίτηση για ESTA περιλαμβάνουν τα στοιχεία του διαβατηρίου σας, το ιστορικό σας σε μεταδοτικά νοσήματα, το ποινικό σας μητρώο, αν υπάρχει, καθώς και άλλα ονόματα ή ψευδώνυμα που χρησιμοποιείτε. Επίσης το ιστορικό σας σε χορηγήσεις βίζα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ονόματα των γονιών σας, την πόλη που γεννηθήκατε, οποιονδήποτε εθνικό αριθμό ταυτότητας που μπορεί να έχετε και τον αριθμό μιας πιστωτικής σας κάρτας.


Τι σημαίνει η έγκριση άδειας ESTA;


Αν λάβετε την άδεια ESTA, αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να ταξιδέψετε στα πλαίσια του προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνετε δεκτός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες βασίζεται στον έλεγχο που γίνεται από τους αξιωματικούς της Υπηρεσίας Τελωνειακής και Συνοριακής Προστασίας μόλις εισέλθετε στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.


Ποιος δικαιούται να κάνει αίτηση για το πρόγραμμα ESTA;


Οι πολίτες χωρών που εντάσσονται στο πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα και οι οποίοι σχεδιάζουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορικώς ή διά θαλάσσης έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα ESTA.

Το ταξίδι πρέπει να πραγματοποιηθεί με εγκεκριμένο μεταφορικό μέσο. Οι ταξιδιώτες που θα κριθούν κατάλληλοι για χορήγηση ESTA θα πρέπει να διαθέτουν έγκυρο διαβατήριο και εισιτήριο μετ’ επιστροφής με το ταξίδι τους να τελειώνει εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (και μέσω αυτού, το πρόγραμμα ESTA) είναι διαθέσιμο σε πολίτες από Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μπρουνέι, Χιλή, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν και Ηνωμένο Βασίλειο.


Χρειάζεται να κάνω αίτηση για ESTA αν είμαι πολίτης χώρας που εντάσσεται στο πρόγραμμα VWP (Απαλλαγής από Βίζα) και...;


…Αν είμαι επίσης νόμιμος και μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών; Όχι
…Αν επίσης είμαι άτομο με διπλή υπηκοότητα μια από τις οποίες είναι η Αμερικανική; Όχι – οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιούν το αμερικάνικο διαβατήριό τους όταν εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
…Αν είμαι επίσης νόμιμος μετανάστης στον Καναδά και ταξιδεύω στις Ηνωμένες Πολιτείες διά ξηράς; Όχι
…Αν είμαι επίσης νόμιμος μετανάστης στον Καναδά και ταξιδεύω στις Ηνωμένες Πολιτείες διά θαλάσσης ή αέρος; Ναι
…Αν είμαι επίσης νόμιμος και μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών; Αν πετάτε με το VWP διαβατήριό σας και χρησιμοποιείτε το VWP, ναι. Αν ταξιδεύετε με διαβατήριο εκτός VWP και βίζα, δεν είστε κατάλληλος για χορήγηση ESTA.
…Αν έχω έγκυρη Βίζα κατά τη χρονική στιγμή του ταξιδιού μου; Όχι
…Αν ταξιδεύω διά ξηράς προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Καναδά ή Μεξικού και έχω πράσινη κάρτα Ι-94; Όχι
…Αν ταξιδεύω προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορικώς ή διά θαλάσσης μέσω Καναδά ή Μεξικού; Ναι
…Αν απλά διέρχομαι μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν σκοπεύω να μείνω εκεί; Ναι
…Αν είμαι ανήλικος κάτω των 18 ετών και ταξιδεύω μέσω του προγράμματος VWP (Απαλλαγής από Βίζα); Ναι
…Αν ταξιδεύω για σύντομη διαμονή στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ ή στο Πουέρτο Ρίκο; Ναι

Πότε θα πρέπει να υποβάλω την αίτησή μου για χορήγηση ESTA;


Μόλις αποφασίσετε ότι θέλετε να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, καλό θα ήταν να κάνετε την αίτησή σας για χορήγηση ESTA, αλλά μπορείτε να υποβάλετε αίτηση ως και 72 ώρες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού σας. Δεν θα χρειαστεί να αναφέρετε συγκεκριμένες πληροφορίες για το ταξίδι σας ή τα καταλύματα που θα μείνετε πριν την αίτησή σας.

Δεν υπάρχει ποινή σε περίπτωση που κάνετε την αίτησή σας νωρίς και η ESTA σας λήξει ενώ εσείς βρίσκεστε ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορείτε να αναχωρήσετε για την χώρα προέλευσής σας σύμφωνα με το πρόγραμμά σας.


Πότε θα ενημερωθώ για το αποτέλεσμα της αίτησής μου για ESTA;


Τις περισσότερες φορές, τα αποτελέσματα της αίτησής σας για ESTA είναι σχεδόν άμεσα διαθέσιμα (μέσα σε ένα λεπτό). Ωστόσο, θα χρειαστεί να ελέγξετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο όπου θα σας σταλεί email σχετικά με την εξέλιξη της αίτησής σας. Εμείς αποστέλλουμε στους πελάτες μας τον αριθμό ESTA μέσω email.


Τι πρέπει να κάνω αν ξεχάσω τον αριθμό της αίτησής μου;


Στον ιστότοπό μας, υπάρχει μια σελίδα που ονομάζεται 'Επιβεβαίωση / Έλεγχος Κατάστασης ESTA' όπου μπορείτε να ζητήσετε να σας στείλουν τον αριθμό ESTA που σχετίζεται με την αίτησή σας στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να συμπληρώσετε το έντυπο της αίτησης που θα βρείτε σ’ αυτήν την σελίδα.


Μπορώ να υποβάλω αίτηση για κάποιο άλλο άτομο ή κάποιος τρίτος να κάνει αίτηση για εμένα;


Μπορείτε να κάνετε αίτηση για κάποιο άλλο άτομο, ή να βάλετε κάποιον τρίτο να υποβάλει την αίτηση εκ μέρους σας, αλλά τελικά, το άτομο που ταξιδεύει είναι υπεύθυνο για την αλήθεια και την πληρότητα των στοιχείων που υποβάλλονται στην αίτηση για ESTA.


Μπορώ να υποβάλω αιτήσεις για ESTA για μια ολόκληρη ομάδα ταξιδιωτών;


Είναι εξ ίσου εύκολο να υποβάλετε ομαδικές αιτήσεις: Αφού υποβάλετε την δική σας αίτηση – απλά συμπληρώστε το έντυπο της αίτησης ξανά με τα στοιχεία του επόμενου ατόμου. Απλά κάντε κλικ στο κουμπί που σας λέει σχετικά με την υποβολή νέας αίτησης στην 'Σελίδα των Ευχαριστιών'.


Μπορώ να κάνω διορθώσεις στην αίτησή μου για ESTA αν τυχόν κάνω κάποιο λάθος;


Σε περίπτωση λάθους, μόνο ορισμένα από τα στοιχεία σας στην αίτησή σας για ESTA μπορούν να διορθωθούν: το email σας, ο αριθμός του τηλεφώνου σας και οι πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι σας. Στοιχεία που αφορούν το διαβατήριό σας δεν μπορούν να αλλαχθούν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε ακριβής όταν συμπληρώνετε το έντυπο της αίτησής σας.


Πόσο καιρό διαρκεί η άδεια ESTA;


Η άδεια ESTA ισχύει μέχρι την λήξη του διαβατηρίου σας ή για δύο χρόνια από την ημερομηνία που σας δόθηκε έγκριση για να ταξιδέψετε (όποια ημερομηνία λήγει νωρίτερα).


Τι πρέπει να κάνω αν δεν πάρω έγκριση για άδεια ESTA;


Αν η αίτησή σας απορριφθεί, μπορείτε και πάλι να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα χρειαστεί να κάνετε αίτηση για βίζα μέσω της Πρεσβείας ή του Προξενείου των ΗΠΑ.


Πόσες φορές μπορώ να ταξιδέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες με την άδεια ESTA;


Η άδεια ESTA σας δίνει τη δυνατότητα απεριόριστων ταξιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες για όσο καιρό βρίσκεται σε ισχύ.


Αν έλαβα την άδεια ESTA πριν από το 2014 όταν άρχισαν να απαιτούνται επιπλέον πληροφορίες, θα πρέπει να υποβάλω νέα αίτηση για ESTA;


Όχι. Όλες οι άδειες ESTA θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά οι πρόσθετες πληροφορίες θα σας ζητηθούν όταν λήξει η παρούσα άδεια.


Τι έγγραφα ESTA θα πρέπει να έχω μαζί μου για το ταξίδι μου στις Ηνωμένες Πολιτείες;


Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικό να εκτυπώσετε τον αριθμό ESTA που θα έχετε λάβει σε PDF και να τον έχετε μαζί σας. Οι συνοριακοί υπάλληλοι των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχουν το ηλεκτρονικό αρχείο της έγκρισης σας για ESTA, αλλά η αεροπορική εταιρεία ή κάποια άλλη ταξιδιωτική εταιρεία μπορεί να σας ζητήσει την εκτύπωση όταν γίνεται ο έλεγχος της πτήσης.


Πότε μπορώ να ξανακάνω αίτηση για άδεια ESTA;


Αν η άδειά σας ESTA λήγει και επιθυμείτε να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορείτε να την ανανεώσετε υποβάλλοντας καινούργια αίτηση ανά πάσα στιγμή. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχει διαδικασία ανανέωσης της υφιστάμενης άδειας ESTA.

Διαφορετικά, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέα άδεια ESTA αν:

  • Έχετε βγάλει καινούργιο διαβατήριο,
  • Έχετε αλλάξει το όνομά σας για οποιοδήποτε λόγο,
  • Έχετε κάνει αλλαγή φύλου,
  • Έχετε αλλάξει χώρα ή υπηκοότητα,
  • Έχει αλλάξει η νομική σας κατάσταση (για παράδειγμα, αν έχετε καταδικαστεί για πολλαπλά αδικήματα ή έχετε διαγνωστεί με κάποια μεταδοτική ασθένεια).

 

 

Η λειτουργία αυτού του ιστότοπου γίνεται από μια ιδιωτική εταιρεία και δεν συνδέεται με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.