PÅBÖRJA MIN ESTA-ANSÖKAN   Pil

 

Vad är ESTA?

Electronic System for Travel Authorization (ESTA) är ett automatiserad screeningprogram som utvärderar potentiella USA-besökare före resan. ESTA bestämmer besökarnas behörighet att komma in i USA under Visa Waiver Program (VWP), vilket gör det möjligt för medborgare i utsedda länder att bo i USA i 90 dagar eller mindre utan visum. Alla som planerar att åka till USA under VWP måste ha en ESTA.

Måste jag ansöka om ESTA?

Du måste ansöka om ESTA när du reser till USA under VWP om du antingen ska: 1) Genomresa i USA, eller 2) avser att stanna upp till 90 dagar som turist eller för en affärsresa som inte erfordrar ett visum. Du kan se listan av länder tillämpliga för VWP nedan. Om du fått visum som turist, arbete eller studier i USA, behöver du inte ansöka om ESTA.

Garanterar en ESTA att jag kan komma in i USA?

Ett ESTA resetillstånd fastställer att du har rätt att resa till USA, men det garanterar inte tillträde. Endast den polis/tjänsteman vid Tull och Gränskontrollen vid passagen in till USA kan bevilja det slutliga inträdet in i landet.

Hur länge kan jag använda en ESTA?

Ett ESTA tillstånd gäller i två år och under den tiden är det ett pre-godkännande för dig för alla resor i 90 dagar eller mindre till USA. ESTA gäller endast för det specifika passet det utfärdades för, vilket innebär att du behöver ansöka på nytt om ditt pass tappas bort, stjäls eller går ut inom denna tvåårsperiod.
PÅBÖRJA MIN ESTA-ANSÖKAN   Pil

Säkrad ansökan Säkrad ansökan


När bör jag ansöka för en ESTA?

Du kan ansöka om ESTA så fort du börjar planera din resa till USA. Du behöver inte ha en resplan eller bekräftade biljetter för att ansöka. Tänk på att du kommer att behöva ett ESTA-godkännande för att gå ombord på flyget, och därför riskerar du nekas ombordstigning om du väntar till sista minuten med att ansöka. Fördelen med att ansöka så tidigt som möjligt är, att om du nekas ESTA, har du fortfarande tid att ansöka om ett lämpligt visum som gör att du fortfarande kan resa till USA.

Hur ansöker jag?

Hela ansökningsprocessen för ESTA görs online. Det finns inga blanketter att skriva ut och du behöver inte gå till en amerikansk ambassad eller konsulat. För online-ansökan, blir du skyldig att ange grundläggande information såsom namn, födelsedatum och passnummer, samt svar på frågor om någon bakgrund av smittsamma sjukdomar, fällande domar eller utvisningar.

Hur lång tid kommer det att ta innan jag får min ESTA?

Efter avslutad ansökan, kommer du att få ett av tre möjliga svar: Tillståndet godkänt, Tillståndet ännu ej avgjort, eller Resa ej godkänd. De flesta sökande kommer att godkännas omedelbart, medan vissa kommer att behöva kontrollera igen efter 72 timmar för att se beslutet.

Vad kan jag göra efter att ha nekats ESTA?

Om din ESTA-ansökan avslås, men du ändå vill resa till USA, kan du ansöka om ett non-immigrant visum på en amerikansk ambassad eller konsulat. Det finns ett antal situationer där det inte är möjlighet att besöka USA under VWP, men kan besöka efter att ha införskaffat ett lämplig visum.

 

 

Denna webbplats drivs av ett privat företag, som inte är anknutet till Förenta Staternas regering.