ZAČNI APLIKACIJO ESTA   Puščica

 

Kaj je ESTA?

Elektronski sistem za potovalno dovoljenje (ESTA) je avtomatiziran presejalni program, ki še pred potovanjem ovrednoti potencialne obiskovalce ZDA. ESTA določa upravičenost obiskovalcev do vstopa v ZDA v skladu s programom za odpravo vizumov (Visa Waiver Program - VWP), ki državljanov določenih držav omogoča, da bivajo v ZDA da 90 dni ali manj, ne da bi za to morali pridobiti vizum. Vsakdo, ki namerava vstopiti v ZDA v okviru VWP, mora pridobiti ESTA.

Moram zaprositi za ESTA?

ESTA morate pridobiti, če potujete v ZDA v okviru VWP: 1) za tranzit skozi ZDA, ali 2) bivanje v ZDA do 90 dni kot turisti ali za posel, ki ne zahteva vizuma. Seznam držav, za katere velja VWP, si lahko ogledate spodaj. Če ste pridobili vizum za turistično potovanje, delo ali študij v ZDA, vam prav tako ni treba zaprositi za ESTA.

Ali ESTA jamči, da bom lahko vstopil v ZDA?

ESTA potovalno dovoljenje dokazuje, da ste upravičeni do potovanja v ZDA, vendar pa to ne zagotavlja vstopa. Samo uradnik za carino in mejno zaščito na vaši vstopni točki v ZDA lahko odobri vstop.

Kako dolgo lahko uporabljam ESTA?

ESTA dovoljenje velja dve leti, kar vam vnaprej dovoljuje vsako potovanje za do 90 dni ali manj v ZDA v tem obdobju. ESTA je veljavna le za določen potni list, za katerega je bila izdano, kar pomeni, da morate vložiti novo vlogo, če je vaš potni list izgubljen, ukraden ali poteče v tem dvoletnem obdobju.
ZAČNI APLIKACIJO ESTA   Puščica

Zaščitena aplikacija Zaščitena aplikacija


Kdaj naj vložim vlogo za ESTA?

Vlogo za ESTA lahko vložite takoj, ko začnete načrtovati vaše potovanje v ZDA. Za vlogo vam ni treba imeti načrta potovanja ali potrjenih vozovnic. Ne pozabite, da boste ESTA dovoljenje potrebovali za vstop na letalo, zato s čakanjem do zadnjega trenutka tvegate, da boste imeli zavrnjeno vkrcanje. Prednost čim bolj zgodne vloge je, da tudi če vam zavrnejo ESTA, boste še vedno imeli čas, da zaprosite za ustrezen vizum, ki vam bo omogočale potovanje v ZDA.

Kako se prijavim?

ESTA prijavni postopek v celoti poteka prek spleta. Ni nobenega tiskanega obrazca in obisk veleposlaništva ali konzulata ni potreben. Za oddajo vloge prek spleta boste morali navesti osnovne podatke, vključno z vašim imenom, datumom rojstva in številko potnega lista, kat tudi odgovoriti na vprašanja o morebitnih nalezljivih boleznih, ki ste jih imeli, prepričanju ali deportacijah.

Kako dolgo bo trajalo, da dobim ESTA?

Ko boste končali z vlogo, boste prejeli enega od treh možnih odgovorov: dovoljenje odobreno, dovoljenje na čakanju, ali potovanje ni odobreno. Večina vlagateljev bo odobrenih takoj, medtem ko bodo nekateri za odločitev morali še enkrat preverite v 72 urah.

Kaj naj naredim, če imam zavrnjeno ESTA?

Če je vaša ESTA vloga zavrnjena, vendar še vedno želite potovati v ZDA, lahko zaprosite za ne-priseljenski vizum na veleposlaništvu ali konzulatu ZDA. Obstajajo številne situacije, v katerih ne boste mogli obiskati ZDA v okviru VWP, vendar jih lahko obiščete po predhodni pridobitvi ustreznega vizuma.

 

 

Spletno stran upravlja zasebno podjetje, ki ni povezano z vlado Združenih držav.