ESTA KÉRELEM ELINDÍTÁSA   Nyíl

 

Mi az az ESTA?

Az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer (ESTA) egy automatizált szűrőprogram, amely az utazás előtt kiértékeli a potenciális utazókat, akik az Egyesült Államokba szeretnének beutazni. Az ESTA megállapítja az utazók azon jogosultságát, hogy beléphetnek az Egyesült Államokba a Vízummentességi Program (VWP) keretein belül, amely lehetővé teszi a megjelölt országok állampolgárai számára, hogy vízum nélkül 90 napig vagy annál kevesebb ideig az Egyesült Államokban tartózkodjanak. Mindenkinek, aki a VWP keretében utazást tervez az Egyesült Államokba, ki kell váltania az ESTA engedélyt.

Kötelező ESTA-t kérelmeznem?

Szükséges ESTA-t kérelmeznie, amennyiben Ön a VWP keretein belül utazik az Egyesült Államokba, hogy 1.) átutazzon az Egyesült Államokon, vagy 2.) turistaként vagy vízumot nem igénylő üzleti céllal legfeljebb 90 napig ott tartózkodjon. Lent láthatja a Vízummentességi Programra jogosult országok listáját. Amennyiben beszerezte már a vízumot turisztikai, munkavállalási céljához, vagy ahhoz, hogy az Egyesült Államokban tanuljon, akkor nem szükséges ESTA-t is kérelmeznie.

Az ESTA garantálja, hogy be fogok tudni lépni az Egyesült Államokba?

Az ESTA beutazási engedély igazolja, hogy Ön jogosult arra, hogy az Egyesült Államokba utazzon, de a belépést nem garantálja. Csak az Egyesült Államok Vám- és Határőrségének tisztje adhatja meg a végleges belépési engedélyt annál a belépő kapunál, ahol Ön az Egyesült Államokba szeretne belépni.

Meddig használhatom az ESTA-t?

Az ESTA engedély 2 évig érvényes, és az érvényességi idő alatt előzetes engedélyt biztosít Önnek az Egyesült Államokba történő minden olyan utazáshoz, amely 90 napig vagy annál rövidebb ideig tart. Az ESTA csak azzal a bizonyos útlevéllel érvényes, amelyhez azt kiállították, ez pedig azt jelenti, hogy újra kell kérelmeznie, ha az útlevelét elvesztette vagy ellopták, vagy ha az útlevele ezalatt a 2 éves időtartam alatt le fog járni.
ESTA KÉRELEM ELINDÍTÁSA   Nyíl

Biztonságos jelentkezés Biztonságos jelentkezés


Mikor kellene kérelmeznem az ESTA-t?

Már akkor kérelmezheti az ESTA engedélyt, amikor elkezdi tervezni az utazását az Egyesült Államokba. A kérelmezéshez nem szükséges, hogy fix útitervvel vagy lefoglalt jeggyel rendelkezzen. Ne feledje, hogy jóváhagyott ESTA engedélyre lesz szüksége ahhoz, hogy felszálljon a repülőre, így tehát ha az utolsó pillanatig várna a kérelmezéssel, akkor azt kockáztatná, hogy esetleg megtagadják Öntől a repülőre való felszállás lehetőségét. A lehető legkorábbi kérelmezés előnye az, ha esetleg nem adják meg Önnek az ESTA engedélyt, akkor még mindig lesz ideje arra, hogy a megfelelő vízumot kérelmezze, amely feljogosítja arra, hogy az Egyesült Államokba utazzon.

Hogyan tudok kérelmezni?

Az ESTA kérelmezésének folyamata online valósul meg. Nem kell semmilyen űrlapot sem kinyomtatni, és nem szükséges elmenni az Egyesült Államok nagykövetségére vagy konzulátusára sem. Az online kérelemhez alapvető információkat kell majd megadnia, így például a nevét, a születési dátumát és az útlevélszámát, valamint válaszolnia kell az élettörténetére vonatkozó néhány kérdésre, amelyek az alábbiakkal kapcsolatosak: fertőző betegségek, elítélték vagy kitoloncolták-e Önt.

Mennyi idő alatt kapom meg az ESTA-t?

A kérelem kitöltését követően a három lehetséges válasz közül az egyiket fogja megkapni: engedély jóváhagyva, engedély függőben, vagy engedély megtagadva. A legtöbb kérelmet azonnal jóváhagyják, míg néhány kérelmezőnek 72 órán belül újra meg kell néznie, hogy megszületett-e már a döntés.

Mit tehetek, ha megtagadják tőlem az ESTA-t?

Ha az ESTA iránti kérelmét elutasítják, de Ön ennek ellenére is szeretne az Egyesült Államokba utazni, kérelmezhet nem-bevándorló vízumot az Egyesült Államok nagykövetségén vagy konzulátusán. Több olyan szituáció is előfordulhat, amikor nem utazhat az Egyesült Államokba a VWP keretében, viszont elutazhat, miután beszerezte a megfelelő vízumot.

 

 

Ezt a weboldalt egy magáncég üzemelteti, mely nem áll kapcsolatban az Egyesült Államok kormányával.